Menu Sluiten

Traumaverwerking

Heb je te maken gehad met traumatische gebeurtenissen die je dagelijks leven nog steeds beïnvloeden?
Merk je dat je constant alert bent?
Zijn er situaties waar je niet aan wilt denken omdat ze teveel emoties losmaken?
Heb je een zware paniekaanval meegemaakt en ben je hierdoor erg bang dit weer mee te maken?

EMDR is onder andere aangewezen na schokkende gebeurtenissen, zoals:

  • Verkeersongevallen
  • Een conflictsituatie die je van streek heeft gebracht
  • Een zware bevalling of miskraam
  • Een plots verlies/overlijden
  • Seksueel misbruik, aanranding, verkrachting
  • Overval, inbraak
  • Brand
  • Huiselijk geweld
  • Jeugdtrauma’s

Of EMDR aangewezen is hangt niet zozeer af van de ernst van de gebeurtenis, maar wel van het feit dat je deze nog niet goed hebt verwerkt en er nog steeds last van hebt.

Wil jij concreet aan de slag met de verwerking van je trauma’s?

De EMDR sessies kan je live in Zwolle doen of Online.

De sessies zijn steeds onder begeleiding van Sarah Middelbos (Psychologe met veel positieve ervaringen met EMDR-therapie).

trauma overwinnen

Ervaringen van anderen

” Door gebeurtenissen uit het verleden zat ik in een moeilijke periode in mijn leven. Alles leek grijs te worden. Door EMDR therapie zie ik weer kleuren verschijnen en is mijn kijk op de toekomst zeer positief. Ik heb een heel fijn en dierbaar gevoel mogen ervaren. Dit gevoel vergeet ik mijn leven lang niet meer.”
Eric (51 j.)

“Ik voel me heel anders sinds de EMDR-sessie. Ik was bij thuiskomst behoorlijk aangedaan, maar het effect is groots. Mijn stemming is anders en ik ervaar rust. Ik kijk nu terug op andere aspecten uit de nare ervaring, datgene wat energie en een beter, reëler  beeld geeft over mijzelf.”
Marije (49 j.)

 “Ik heb EMDR gehad, daar ik in mijn jeugd een traumatisch auto ongeluk heb meegemaakt. Ik durfde eigenlijk niet meer in liften of achter in een auto. Door de EMDR ben ik niet meer bang in liften en stap gewoon weer achter in een auto. Heerlijk.
Mijn ervaringen met Sarah zijn heel positief. Ze is heel fijn om mee te praten en kan rust in je hoofd brengen en situaties goed relativeren en uitleggen. Het gaf mij veel rust en vertrouwen. Ook om te weten dat er iemand met je meedenkt en je steunt.”
Anita (63 j.)

emdr

Hoe werkt EMDR?

EMDR is een wetenschappelijk onderbouwde vorm van psychotherapie die specifiek is ontworpen voor de behandeling van trauma en posttraumatische stressstoornis (PTSS).

Tijdens EMDR-sessies leidt de therapeut de cliënt door een proces van bilaterale stimulatie, zoals oogbewegingen, geluiden of tikken. Deze stimulatie helpt de hersenen om vastzittende traumatische herinneringen te verwerken en te integreren.

EMDR-sessies kunnen erg vermoeiend zijn. Ook na de sessie kan je nog een aantal dagen emotioneel zijn of moe.

Begrijpen van Trauma:
In de eerste fase worden traumatische herinneringen geïdentificeerd en gedetailleerd besproken met de therapeut.

Activeren van Informatieverwerking:
Bilaterale stimulatie (bijv. oogbewegingen) wordt toegepast terwijl de cliënt zich concentreert op de traumatische herinnering.

Verwerken en Integreren:
De stimulatie helpt de cliënt om de emotionele lading van de herinnering te verminderen en deze op een gezondere manier in het geheugen op te slaan.

Evaluatie:
Na elke sessie evalueert de therapeut de voortgang en past het behandelplan indien nodig aan.

Wetenschappelijke Basis
EMDR is gebaseerd op het adaptieve informatieverwerkingsmodel. De bilaterale stimulatie tijdens de therapie wordt verondersteld het natuurlijke verwerkingsmechanisme van de hersenen te activeren, waardoor traumatische herinneringen minder emotioneel beladen worden.

Meerdere klinische studies en onderzoeken hebben de effectiviteit van EMDR aangetoond bij de behandeling van traumagerelateerde aandoeningen. Het wordt erkend als een evidence-based therapie door organisaties zoals de World Health Organization (WHO) en de American Psychiatric Association (APA).