Menu Sluiten

Therapie bij kinderen

Je wilt als ouder niets liever dan dat je kind dolgelukkig door het leven huppelt. Toch zijn er momenten waarop je kind wat extra ondersteuning nodig heeft. Als kinderpsycholoog help ik hen graag op weg.

Gevoelige kinderen

Sommige kinderen zijn erg gevoelig, denken veel na, stellen zich allerhande vragen, … Zij zijn er vaak bij geholpen om op een veilig plekje te kunnen reflecteren, hun angsten/piekergedachten te kunnen benoemen, … Naast het bieden van een veilige plek gaan we ook zoeken naar wat hen hierbij kan helpen. We werken aan het uitbreiden/ versterken van hun netwerk, we leren ontspanningsoefeningen aan, … Soms gaan kinderen bijvoorbeeld met een dagboek aan de slag of met een app waarin ze hun emoties registreren.

Moeilijke omstandigheden

Ook zijn er omstandigheden die aandacht vragen opdat een kind ze goed  kan verwerken. Wordt je kind gepest, gaan jullie scheiden, is er een dierbare overleden, of zijn er andere gebeurtenissen die je kind een plek moet geven? Samen gaan we hier concreet mee aan de slag.

We werken aan het zelfbeeld en de sociale vaardigheden van kinderen die gepest worden. Ook met kinderen die zelf pesten hebben gaan we aan de slag.

Bij kinderen wiens ouders gescheiden zijn is “De Living” een plek waar ze ronduit kunnen vertellen over wat ze meemaken, waar ze verdrietig of boos om zijn, wat ze hopen of niet begrijpen. Kinderen voelen zich heel vaak loyaal naar beide ouders, en voelen ook heel sterk de emoties van hun ouders aan. Dit belemmert hen soms om vrijuit aan een ouder alles te vertellen wat ze voelen.

Wanneer een dierbare overlijdt hebben kinderen vaak erg veel vragen. Ze proberen zowel hun eigen emotie, alsook de emoties van hun ouders een plaats te geven. Bij rouwverwerking wordt er soms een rouwkoffer samengesteld, waarin ze herinneringen kunnen bewaren en troost kunnen vinden.

Rol van de ouders

Wanneer een kind in therapie komt kan de rol van de ouders erg verschillend zijn. In een eerste intakegesprek komen de ouders (of de ouder/voogd) steeds mee. Samen bespreken we wat het kind nodig heeft en hoe we de ouders zullen betrekken.

Wanneer de ouders gescheiden zijn is de toestemming van beide ouders nodig vooraleer therapie kan worden opgestart.

VEERKRACHT: GROEPSTRAJCT

Veerkracht is een groepstraject voor kinderen van 8 tot 12, die samen met andere kinderen willen praten en oefeningen willen doen, met als enige doel sterker en gelukkiger te worden.

Kijk onder “Programma’s” voor meer informatie!