Menu Sluiten

Blogs

Burn-out of Bore-out: Hoe herken je het verschil?

Een bore-out is niet het resultaat van te veel stress, maar juist van te weinig uitdaging. Je voelt je verveeld en ondergewaardeerd op je werk, alsof je vastzit in een sleur. Je hebt het gevoel dat je niet wordt uitgedaagd en je begint je te vervelen en te apathisch te voelen.

Burn-out, angststoornis of Overgang?

Nog te vaak krijgen vrouwen te horen dat ze overspannen zijn, een burn-out hebben of een angststoornis hebben. Terwijl de belangrijkste oorzaak van hun klachten ligt in het feit dat ze in de overgang zijn. In mijn praktijk heb ik het regelmatig meegemaakt.

Wat gebeurt er bij een paniekaanval?

Een paniekaanval kan enorm beangstigend zijn. Zo beangstigend dat er regelmatig mensen op de spoedeisende hulp komenmet een paniekaanval. Het kan voelen alsof je een hartaanval krijgt of gaat flauwvallen.
Een paniekaanval is niet ingebeeld. Fysiek gebeurt er enorm veel in je lichaam tijdens een paniekaanval.

Herken de Waarschuwingssignalen van een burn-out

Een van de meest voor de hand liggende signalen van burn-out is constante uitputting, zowel fysiek als emotioneel. Een ander veelvoorkomend teken van burn-out is het ontwikkelen van een cynische en afstandelijke houding ten opzichte van je werk en de mensen om je heen.

De relatie tussen Angst en Slaap

Wanneer we goed slapen, zijn we beter in staat om stressvolle situaties het hoofd te bieden en onze emoties te reguleren. Maar wanneer slaap ontbreekt, kan dit een negatieve invloed hebben op onze emotionele stabiliteit en veerkracht.

Angst en je “Window of Tolerance”

Het “window of tolerance” is een concept dat wordt gebruikt in de psychologie om te beschrijven hoeveel stress en emotie mensen kunnen verdragen voordat ze overweldigd raken. Stel je een denkbeeldig venster voor waarbinnen je je comfortabel voelt en effectief kunt functioneren.

Help, ik heb een burn-out: Hoe lang duurt mijn herstel?

Hoe lang het herstel van een burn-out duurt, is afhankelijk van verschillende factoren. Een belangrijke factor is hoelang de roofbouw op je lichaam heeft geduurd. Hoe langer de stressperiode, hoe langer over het algemeen je lichaam nodig heeft om te herstellen.